Een autoverzekering vergelijken in vijf eenvoudige stappen

Je toekomstige autoverzekering vergelijken is altijd een goed idee wanneer je deze graag wil kunnen afsluiten tegen de meest interessante voorwaarden. Dit betekent dat je niet alleen moet kunnen rekenen op de best mogelijke dekkingen voor jouw situatie, maar ook op de laagste kosten. Het vergelijken van autoverzekeringen kan in de praktijk op verschillende manieren gebeuren, maar is in ieder geval altijd de moeite meer dan waard. Hoe dan ook, wil jij ook graag kunnen rekenen op de meest interessante autoverzekering die er voor jou bestaat? Volg dan zeker de vijf hieronder aangehaalde stappen die je duidelijk zullen maken hoe zo’n vergelijking precies in z’n werk gaat.

Stap 1: Bepaal waar je, je autoverzekering gaat vergelijken

Wil je graag je toekomstige autoverzekering vergelijken? Dan doe je er in de praktijk altijd in eerste instantie goed aan om voor jezelf te bepalen op welke manier je dat precies gaat doen. Veel mensen staan er eigenlijk niet bij stil, maar er zijn verschillende mogelijkheden voorhanden om een dergelijke vergelijking uit te voeren. In het verleden had  deze niet zelden nog best wel wat voeten in de aarde. Dat was het gevolg van het feit dat het merendeel van de mensen er toen voor kozen om de vergelijking manueel uit te voeren. Met andere woorden, men vroeg offertes voor de verzekering op bij verschillende verzekeraars om deze vervolgens handmatig tegenover elkaar af te wegen.

Bovenstaande werkwijze is tegenwoordig natuurlijk compleet achterhaald. Tegenwoordig verloopt een autoverzekering vergelijken dan ook zo goed als volledig automatisch. Nog steeds is het echter wel zo dat je hiervoor een keuze kan maken tussen verschillende opties. Het gaat hierbij dan om:

  1. Het uitvoeren van een vergelijking op een objectieve vergelijkingssite;
  2. Het uitvoeren van een vergelijking op de website van een verzekeraar;

Het wordt door experten steevast aangeraden om te kiezen voor deze eerste optie. Voor de tweede optie geldt namelijk dat je eigenlijk nooit kan rekenen op een objectief eindresultaat. Waarom zou een verzekeraar er namelijk voor kiezen om de verzekering van een andere partij aan te prijzen, ook al is deze daadwerkelijk voordeliger dan die van hem? Uiteraard wellicht niet…

Stap 2: Bepaal voor jezelf aan welke dekkingen je behoeften hebt

Na het bepalen van de manier waarop je de autoverzekering vergelijken gaat uitvoeren is het natuurlijk van belang om voor jezelf reeds uit te maken op welke dekkingen je graag wil kunnen rekenen. Wat dit betreft maken we een onderscheid tussen toch best wel een aantal verschillende mogelijkheden die op de markt zijn terug te vinden. In eerste instantie is er de zogenaamde WA-verzekering. Voor deze verzekering geldt dat ze de meest voordelige is op de markt. Tegelijkertijd is ze ook het meest eenvoudig omdat ze uitsluitend een dekking voor derden aanbiedt. Er zijn echter in de praktijk uiteraard ook heel wat uitgebreidere verzekeringen af te sluiten.

Wanneer je niet voldoende hebt aan de WA-dekking is het uiteraard eveneens een optie om te kiezen voor het afsluiten van één van de uitgebreidere WA+ cascoverzekeringen. Wat dit betreft kan je kiezen voor de WA+ beperkt cascoverzekering of de WA+ volledige cascoverzekering. Voor deze laatste geldt dat ze je voorziet van de meest complete dekking, maar je moet uiteraard wel rekening houden met het vrij stevige prijskaartje. Bedenk jezelf daarom altijd of deze verzekering en haar dekkingen over de hele lijn de moeite waard zijn of niet. Voor tweedehandse voertuigen geldt dat, dat bijvoorbeeld in de praktijk absoluut niet het geval is, integendeel.

Stap 3: Voer de vergelijking uit en pas alle vereiste filters toe

De derde stap voor wat je autoverzekering vergelijken betreft heeft betrekking tot het daadwerkelijk uitvoeren van de vergelijking. Tijdens het uitvoeren van die vergelijking spreekt het voor zich dat er allerhande filters toegepast kunnen worden. Denk hierbij niet alleen aan het type autoverzekering, maar ook aan bijvoorbeeld het feit of je aanvullende verzekeringen ook wenst af te sluiten of niet.

Tijdens een autoverzekering vergelijken zal duidelijk worden dat lang niet alle verschillende dekkingen standaard zijn inbegrepen in één van de drie gewone autoverzekeringen. Wil je bijvoorbeeld een bestuurdersverzekering hebben? Dan spreekt het voor zich dat je daarvoor een extra polis dient af te sluiten als aanvulling op de bestaande polis. Dat is echter nog niet alles. Wat bovendien namelijk ook te denken van de rechtsbijstandsverzekering? Ook dit is een interessante extra polis waar je in de praktijk helaas wel een extra verzekering voor moet afsluiten. In ieder geval is het zeker van belang om met deze verschillende zaken rekening te houden.

Stap 4: Het daadwerkelijk afsluiten van je autoverzekering

De finale stap voor wat je autoverzekering vergelijken betreft heeft uiteraard betrekking tot het daadwerkelijk afsluiten van de verzekering in kwestie. Voordat je dit doet is het van belang om nog even alle verschillende zaken die werden ingevoerd grondig te controleren. Daarnaast zal je er in de praktijk ook voor willen zorgen dat je nog enige marge inbouwt. Je dient er namelijk rekening mee te houden dat een vergelijking doorgaans geen rekening houdt met zaken zoals bijvoorbeeld:

  1. Het schadeverleden van de bestuurder;
  2. De exacte technische specificaties van het voertuig;
  3. Eventuele extra premie verhogende factoren;

Hou er bijvoorbeeld in de praktijk eveneens rekening mee dat er een verschil bestaat in te betalen premie tussen enerzijds een verzekering voor een personenauto en voor een zakelijk voertuig. Er is zelfs sprake van een premieverschil tussen cabrio’s en coupes. In ieder geval, door een autoverzekering vergelijking uit te voeren krijg je een goed beeld van de premie die je kan verwachten, maar helemaal sluitend is dit in de praktijk dus toch ook nog niet.

Extra stap: Regelmatig opnieuw je autoverzekering vergelijken loont!

Veel mensen denken dat een autoverzekering vergelijken eigenlijk iets is wat je slechts één keer moet doen, namelijk wanneer je een nieuwe auto hebt gekocht. Dat is niet helemaal juist. De situatie op de verzekeringsmarkt verandert continue. Dat betekent ook dat de verzekeraar die tegenwoordig het voordeligst is dat in de nabije toekomst niet persé nog steeds hoeft te zijn, integendeel. Indien je graag te allen tijde wil kunnen rekenen op de meest interessante verzekering voor je auto is het dan ook altijd een aanrader om regelmatig even opnieuw een vergelijking op www.diks.nl uit te voeren.