Kosten auto import overzichtelijk weergegeven

We hebben het al verschillende keren gehad over het importeren van auto’s vanuit het buitenland. De voornaamste reden dat mensen overgaan tot import in plaats van een auto bij de lokale merkdealer aan te schaffen is uiteraard de prijs die in het buitenland vaak vele malen voordeliger is dan de vergelijkbare modellen en uitvoeringen hierin Nederland. Maar enkel met de aanschafprijs ben je er nog niet. We zetten daarom nog even voor je op een rijtje welke kosten er komen kijken bij het importeren van een auto uit het buitenland.

Wanneer je, vermoedelijk in eerste instantie via internet, de gewenste auto hebt gevonden wil je deze vermoedelijk zelf gaan bekijken en er een testrit mee maken. Afhankelijk van de locatie van de auto en jouw persoonlijke voorkeur zal je er via de weg of door de lucht naar toe reizen. Hier komen naast kosten voor de benzine en mogelijk tol ook de overnachting(en) en de maaltijden onderweg nog bij. Om de auto in te voeren zal deze verzekerd moeten zijn en dienen er (tijdelijke) kentekenplaten op te zitten waarvoor het handig is om een zogenaamde zelf-importpakket aan te schaffen. Bij aankomst in Nederland moet je bij een RDW keuringsstation de auto te laten registreren en keuren. Na het voldoen van de BPM ontvang je het kenteken en kan je de nieuwe kentekenplaten worden aanschaffen.

Overzicht

De kosten die met dit alles zijn gemoeid kunnen aardig oplopen. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:

  • Reis- en verblijfskosten bezichtigen/ophalen in het buitenland afhankelijk locatie/reis
  • Aankoopkeuring optioneel            €200-300
  • Verzekering auto verplicht              €100
  • Importpakket/(tijdelijke) kentekenplaten optioneel            €270
  • Keuring/registratie RWD keuringsstation verplicht              €110
  • BPM afdracht afhankelijk waarde auto
  • Nieuwe kentekenplaten verplicht              €25-50

Aan bijkomende kosten moet je dus rekenen op zo’n €1000-1500 exclusief de BPM die afhankelijk is van de waarde van de te importeren auto. Ook hierbij kunnen nog grote prijsverschillen bestaan. De verschillende gespecialiseerde websites kunnen je helpen om de voordeligste optie uit te zoeken voor de BPM afdracht.

Bronvermelding: EasyImport.nl overzicht kosten auto invoeren 2018

Zelfs met alle voorgenoemde kosten kan het nog zeer voordelig zijn om een auto te importeren. Laat je hierdoor dus niet afschrikken maar laat je in ieder geval vooraf goed informeren!